Vissza

Mesterségünk Címere: AZ ÁLLVÁNYOZÁS

2020-07-24

Mesterségünk Címere: AZ ÁLLVÁNYOZÁS

Bemutatkozik a WHB állványozási koordinátora.

 

Ha az épület egy pillangó, akkor az állvány a báb. Mikor még hernyó, köré épül ez a rudakból, áthidalókból és kereszttartókból álló bonyolult acélszerkezet, hogy amikor elbontják, csodálatos lepkeként mutassa meg magát a világnak.

Az állványozás és az építési állvány a kivitelezés meghatározó része. Ez az első, ami a projekten felépül és majdnem ez a legutolsó, amit az átadás előtt elbontanak. Ezért kulcsfontosságú, hogy ne csak a megrendelő és a kivitelező igényeinek feleljen meg, hanem a statikai és a munkavédelmi előírásoknak is.

Sziládi Róbert 16 éve foglalkozik állványok tervezésével, kivitelezésével, így bátran kijelenthetjük, hogy azok a szerkezetek, amik a WHB projektjein felépülnek, az ő munkáját, szakértelmét és tapasztalatát dicsérik. Állványépítési koordinátorként a folyamat legelejétől, tehát a tervezéstől egészen a végéig, vagyis a lebontott elemek raktározásáig irányítja és kezeli a teljes folyamatot. Ez nem csak a minőséget garantálja, de a helyszínen felmerülő esetleges problémákra is így találja meg a legjobb megoldást.

Új állványzat építéséről midig az építésvezető dönt. A helyszíni felmérést követően a megrendelő, aki építteti az állványt, valamint a kivitelező, aki dolgozik majd rajta, leegyezteti, milyen munkafolyamatokat végeznek majd a szerkezeten, milyen műszaki követelményeknek kell megfelelnie. Nem mindegy, hogy két ember fest majd rajta, vagy 15 munkás mozgat rajta nehéz burkolati elemeket, mivel ez utóbbi eset nehézállványzatot kíván.

Az állványzat logisztikája sem egyszerű feladat. Az elemeket igyekeznek az építés előtti napon a helyszínre szállítani, hogy másnap ne okozzon kiesést egy esetleges forgalmi akadály. A pontos tervek szerint felépült szerkezetet munkavédelmi szempontból ellenőrizni kell, hiszen alapszabály, az állványt csak addig szabad építeni, míg a kollektív védelmet fent lehet tartani. Az állvány átvétele – melyben a megrendelő, kivitelező, állványépítő és a munkavédelmi szakember is jelen van – rengeteg papírmunkával jár, de biztosítja azt, hogy az esetleges hatósági ellenőrzésnél ne találjanak hibát. 

A Budai Várban található Ybl támfalat borító szerkezetre Robi igazi szakmai kihívásként tekint. Ezen a nehézállványzaton naponta több mázsa mészkősziklát, klinkertéglát mozgatnak. Alkalmazkodnia kell a fal dőléséhez és félköríves formájához, ráadásul a hegyoldal adta szintkülönbség megnehezíti a vízszintes tartását. Emellett folyamatosan hozzáépítenek és elbontanak belőle: a burkolatcsere során elbontják az állvány mögül a falat, így megnő az előírt állványzat és fal közötti 30 cm-es távolság, ami leesésveszélyhez vezethet. Így az állványt ismét a falhoz kell igazítani. 

„A munkám mindig változatos, mert nincs két ugyanolyan állvány. Hiába egyforma az épület két oldala, az állvány sosem lesz tükörkép. Bár ugyanúgy néz ki, de valami mindig felmerül, ami miatt máshogy kell megoldani. Lehetőleg azonnal, mert rád nem várhatnak, akkor nem tud haladni a projekt. Hiszek abban, hogy a munkámat csak teljes odaadással lehet végezni, hiszen csak így tudunk maradandót alkotni” – vallja Róbert.